Beste wensen voor 2021

Beste leden,

We wensen jullie een bijzonder fijn oudjaar en een mooi 2021 toe.

Het klinkt bijzonder raar om dit op dit ogenblik en in deze uitzonderlijke tijden zo mee te geven, maar gezien de veerkracht van onze sector, al het werk dat gedaan is door en met steun van velen doet ons geloven dat 2021 beter zal zijn en dat we hier op termijn sterker uitkomen.

We willen jullie dan ook allemaal danken voor de constructieve samenwerking tijdens de voorbije maanden van deze bijzondere periode waarin we mee op jullie konden rekenen om dossiers voor te bereiden, informatie uit te wisselen en mee dossiers te ondersteunen wanneer we deze indienden bij de kabinetten.

We hebben reeds belangrijke stappen gezet, maar we zijn er nog niet helemaal. Er liggen nog heel wat dossiers op tafel waaronder de belangrijkste zeker volgende zijn:

 • Sterke werkgroep over de kabinetten heen en waar we zowel regionaal als federaal samenkomen om te werken aan een duurzame toekomst voor onze sector.
 • Steunmaatregelen op Regionaal en Federaal niveau (Tijdelijke Werkloosheid, Overbruggingsrecht, Beschermingsmechanismen, …) verlengen tot eind 2021.
 • Invoeren van de Ondersteuning Werk voor de reisbureau- en reisorganisatorensector. Een belangrijk project van de cockpit.
 • “Corona Tegoedbonnenbank” en B2B-voucher omruil- en herverkoopplatform.
 • Aanpassing van de Wet Betreffende de Verkoop van Pakketreizen, Gekoppelde Reisarrangementen en Reisdiensten (De “pakketreizenwet”).
 • Coherente Europese aanpak op vlak van reizen met in een eerste fase een kader voor testen zodat reizen zo veilig mogelijk opnieuw vlot mogelijk wordt.
 • De consumptiebon ook toegankelijk maken voor reizen en dus de reissector.

We kijken dan ook met jullie uit naar 2021 waar onze focus naast overbruggen zeker meer zal liggen op relance waarvoor we graag ook opnieuw met jullie aan de slag gaan in een oplossingsgerichte aanpak.

Vergeet het afgelopen jaar: Plannen, doen en volhouden, we komen er wel!
In 2021 overwinnen we COVID-19, herstellen we, en heroveren we traag maar zeker onze vrijheden, en dus ook de vrijheid van reizen.

Reizen heeft het potentieel om de wereld te veranderen!
Het opent onze geest, leert ons andere culturen en gewoontes kennen en respecteren.
Reizen zorgt voor innovatie, geeft inspiratie en hoop.

We zien de toekomst dan ook positief tegemoet en zien enkele belangrijke trends zich aftekenen:

 • Mensen zullen opnieuw reizen, een ‘bucketlist’ afwerken, of dit nu veraf is of dichtbij, de roep om dit te doen alvorens de wereld zich opnieuw afsluit is groot.
 • Door het telewerken hebben veel mensen en bedrijven geleerd dat je niet steeds fysiek aanwezig dient te zijn om toch te kunnen opleveren. Het “Nomadisch” bestaan waarbij je ook van eender waar op de wereld kan werken lijkt dan ook een nieuwe opportuniteit.
 • Meer dan ooit zullen reizigers uitkijken naar de impact van ‘gezondheid’, ‘hygiëne’ en ‘veiligheid’ bij het bepalen van hun reis.
 • Men wil ook meer impact wanneer men reist, op een positieve manier het verschil maken. (Duurzaamheid)
 • Reizigers willen ook een totaalbeleving, een volledige ervaring waarbij alles vlot en efficiënt verloopt, niet enkel op reis, maar ook in communicatie en afhandeling. Digitalisering zal hier een sleutelrol spelen.
 • Gezien de reisadviezen steeds sneller en onverwacht in functie van de situatie wijzigen zal ook een goede reisprofessional onontbeerlijk zijn en steeds een toegevoegde waarde blijven.

(Bron: trend onderzoek van Amadeus)

Met dit in het achterhoofd kijken we dan ook samen met jullie vooruit.

Een warme wens vanwege het gehele VVR-team: Gezondheid, liefde en geluk in het komende jaar.