Black Friday en Cyber Monday. Wees slimmer dan een phisher en reis gerust

Voor de 7de keer al lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Deze keer krijgen ze daarbij de steun van Febelfin dat meer dan ooit aandacht wil besteden aan de strijd tegen online oplichting.

Dit jaar gaat de aandacht van de campagne uit naar de strijd tegen phishing. Men wil de internetgebruiker aanmoedigen om slimmer te zijn dan phishers.

De meeste internetgebruikers beseffen dat niet elk bericht te betrouwen is, maar steeds vaker zijn phishingberichten zo misleidend en waarheidsgetrouw dat toch nog veel mensen in de val trappen. Phishing is een groot probleem voor de individuele internetgebruiker maar ook voor bedrijven, organisaties en de overheid. Daarom wil men via deze campagne bij iedereen de waakzaamheid verhogen.

De boodschap van de campagne is ook duidelijk: Kijk goed uit als je een verdacht bericht krijgt en geef NOOIT wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door via een e-mail, telefoongesprek, sms’je of social media.

Vanuit de Belgian Travel Confederation (Koepel VVR/UPAV) willen we niet alleen jullie als reisondernemingen waarschuwen voor verdachte berichten maar we willen deze campagne ook koppelen aan de #ReisGerust campagne naar aanleiding van Black Friday en Cyber Monday. Sommige deals kunnen te mooi zijn om waar te zijn. We willen de klant verder aansporen om steeds te boeken bij een erkende reisprofessional en zo verkeerde transacties voorkomen.

Phishing in cijfers

2020:

 • 7502 slachtoffers deden aangifte bij de politie (Federale politie)
 • 67.000 frauduleuze transacties via phishing, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro (Febelfin)
 • 12% van de Belgen (en 30% van de jongeren) heeft nog nooit van phishing gehoord (Febelfin)

2021:

 • 3,7 miljoen verdachte berichten verzonden naar verdacht@safeonweb.be (CCB)
 • 1,3 miljoen verdachte links laten blokkeren (CCB)
 • Dagelijks 25.000 redirects naar een veilige pagina na kliks op verdachte links (CCB)
 • + 500 partners voeren campagne met Safeonweb (CCB)

Meer info op www.safeonweb.be

Maatschappelijk probleem

Hoewel steeds meer mensen phishingberichten herkennen, blijven er onnodig veel slachtoffers vallen. In 2020 registreerde de federale politie 7502 slachtoffers van phishing. Dat is een stijging van 204% tegenover het jaar daarvoor. Gedurende het hele jaar 2020 werden er via phishing 67.000 frauduleuze transacties uitgevoerd, voor een totaal nettobedrag van 34 miljoen euro. Bovendien blijkt dat 12% van de Belgen nog nooit van phishing heeft gehoord. Bij jongeren loopt dit percentage op tot maar liefst 30% (Febelfin, 2021). Deze cijfers wijzen op een blijvend risico voor potentiële slachtoffers, zeker met de eindejaarsperiode voor de deur. Ook op populaire koopdagen zoals ‘Black Friday’ slaan phishers massaal toe. Ze spelen in op de actualiteit en worden alsmaar talrijker en inventiever.

Wat is phishing?

Het principe is eenvoudig: je ontvangt een mail, sms of bericht via sociale media die je met een smoes wil overhalen tot het klikken op een link. Via die link vul je je persoonlijke gegevens en eventueel response code (verschijnt op jouw kaartlezer) in, die dan terecht komen bij de oplichter. Het gebeurt ook telefonisch: ze bellen je op, proberen je vertrouwen te winnen en overhalen je om je bankkaartgegevens en wachtwoorden mee te delen. Eens ze in het bezit zijn van je response code, hebben de fraudeurs toegang tot je rekening en gaan ze met je geld aan de haal.

Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be

Stuur frauduleuze berichten altijd door naar verdacht@safeonweb.be. Het CCB laat de verdachte linken in deze berichten blokkeren. Dit jaar ontving het CCB al 3,7 miljoen verdachte berichten van alerte burgers (dat zijn er gemiddeld meer dan 12.000 per dag) en kon op die manier meer dan 1,3 miljoen frauduleuze websites melden aan Google en Microsoft die deze kunnen blokkeren.

Gloednieuwe app

Download de gloednieuwe Safeonweb app die al het nieuws rond phishing verzamelt en waarschuwt voor cyberdreigingen en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je op een snelle en eenvoudige manier op de hoogte. De app stuurt ook een waarschuwing als er een infectie is gemeld aan Safeonweb op jouw geregistreerde wifinetwerk. De Safeonweb app wordt gratis ter beschikking gesteld voor iOS in de App Store en Android in de Google Play Store.

Wat te doen als je slachtoffer bent geworden van phishing?

Ben je toch in de val gelopen, dan onderneem je best volgende stappen:

 • Bel onmiddellijk Card Stop op 070 344 344.
 • Breng zo snel mogelijk je bank op de hoogte.
 • Doe meteen aangifte bij de politie.
 • Verander je paswoorden en doe eventueel een virusscan, wanneer je denkt malware te hebben geïnstalleerd.