Btw-circulaire 2020/C/44 betreffende de bijzondere regeling voor reisbureaus en reisactiviteiten die niet onder deze regeling vallen.

De Belgische btw-administratie legt vanaf 1 januari 2022 op dat voor de commissies die toerismeprofessionals uitschrijven en ontvangen, er voortaan een factuur opgesteld moet worden. Deze commissies zijn onderworpen aan 21% btw (maar vermits ze aftrekbaar is, kan ze om praktische redenen niet vermeld worden). Deze circulaire is het resultaat van de omzetting naar Nationale regelgeving op basis van een Europese richtlijn. Elk Europees land moet zich hier dan ook aan houden. Deze nieuwe manier van werken zal gelden voor alle nieuwe reserveringen vanaf 1 januari 2022.

Er blijven nog steeds een aantal openstaande vragen en aandachtspunten bij de invoering van deze nieuwe circulaire als we willen voldoen aan de Wet Betreffende de Verkoop van Pakketreizen, Gekoppelde Reisarrangementen en Reisdiensten, het Handelsrecht en het Mededingingsrecht. Wij blijven hieraan werken met de btw-administratie.

Ledenbijstand

Om als beroepsvereniging onze leden bij te staan en hun vele vragen te beantwoorden voorzien we, in samenwerking met enkele mensen uit de sector en experten, onze leden van:

  • Een inleidende nota over de praktische uitwerking van de circulaire, inclusief nuttige bijlagen zoals o.a. een lijst van uitzonderingsgebieden, btw-tarieven, belangrijke toelichtingen, nota over de boekhoudstromen
  • Een infosessie in samenwerking met VAT Square.
    De presentatieslides van deze infosessie
  • Een modeldocument ‘Samenwerkingsovereenkomst Dienstverlener-Afnemer’
    In het kader van de samenwerking tussen 2 partijen is een degelijke samenwerkingsovereenkomst onontbeerlijk. Dit modeldocument bevat de nodige standaardartikelen zodanig de overeenkomst wettelijk conform is en de belangrijkste items die noodzakelijk zijn volgens de nieuwe btw circulaire. De opgenomen artikelen kunnen weliswaar op eigen initiatief verder aangevuld, verwijderd of aangepast worden naargelang de onderhandelingen tussen beide partijen.
  • In de komende weken volgen er nog opleidingen i.s.m. VAT Square waar een heropfrissing van de reisbureauregeling is voorzien en aansluitend een update omtrent de nieuwe btw-circulaire.

Aan de hand van de ingestuurde vragen tijdens de infosessie of de vragen die ons bereikten via e-mail maken we een Q&A op die steeds te raadplegen zal zijn via onze website.

Leden kunnen alle documenten steeds downloaden op onze website.

Geen lid en je bent als reisonderneming het noorden kwijt wat betreft deze circulaire, vraag vrijblijvend naar wat VVR voor jou kan betekenen via info@vvr.be


28 januari 2022