Persbericht: : georganiseerde reissector roept op om broodnodige systeem van vouchers als alternatief betalingsmiddel bij annulatie van pakketreizen te steunen

Georganiseerde reissector roept op om broodnodige systeem van vouchers als alternatief betalingsmiddel bij annulatie van pakketreizen te steunen

20 maart 2020 – De georganiseerde reissector is verheugd te vernemen dat minister Muylle het systeem van vouchers als alternatief terugbetalingsmiddel bij annulatie van pakketreizen door het coronavirus ondersteunt. Wij roepen de Europese Commissie, de consumentenverenigingen en de Belgische Overheid op om deze maatregel ten volle te steunen en zo de rechten van de consument te beschermen en te verzekeren in deze periode van ongekende crisis.

Naast het menselijk leed dat het coronavirus met zich meebrengt, maakt de georganiseerde reissector een nooit geëvenaarde economische crisis mee. Zonder een systeem van vouchers kan de georganiseerde reissector niet lang meer overleven.

In de huidige omstandigheden van massale verplichte annulering van de pakketreisovereenkomsten, is er onvoldoende liquiditeit ter beschikking om de terugbetaling van de reizigers te verzekeren. Indien onze bedrijven in cash dienen terug te betalen, gaat de volledige reissector (reiskantoren, tour operatoren én garantieverzekeringen) onmiddellijk failliet.

Reizigers annuleren immers hun geboekte en betaalde reizen in een ongeziene grootorde en snelheid. En dit niet enkel voor de komende weken, maar ook voor de rest van het jaar. Tegelijkertijd wordt er geen enkele nieuwe boeking geregistreerd. Daarnaast hebben de bedrijven in de georganiseerde reissector hun buitenlandse leveranciers en de luchtvaartmaatschappijen betaald, maar krijgen geen terugbetaling voor deze annuleringen.

We vragen om begrip en inzicht van Europa, de overheid en de consumentenverenigingen dat, indien de reisorganisatoren massaal failliet gaan, ook de garantieverzekeringen en dus het hele financiële garantiesysteem mee failliet gaat. In dat geval zal de consument geen enkele bescherming meer genieten. Bij annulering van de reis komt de contractuele verbintenis tot een einde waardoor de consument in geval van faillissement van de reisorganisator of reiskantoor sowieso niet meer verzekerd is en zijn geld kwijt is.

Met het systeem van vouchers behoudt de reiziger net wel zijn rechten want de reis wordt als het ware uitgesteld. Hij kan later zijn reis opnieuw boeken en blijft ondertussen beschermd bij de verzekering insolvabiliteit door de speciale dekking van de voucher.

De consument is veel meer gebaat en beschermd bij het voortbestaan van de georganiseerde reissector en het gebruik van deze vouchers.

De georganiseerde reissector rekent op de steun van de overheid om deze broodnodige overlevingsmaatregel te kunnen invoeren en zo het voortbestaan van de sector een kans te geven. Steun dit vouchersysteem zodat de consumenten niet in de kou komen te staan.

Contact voor de pers[1]:

  • Voor ABTO – Association of Belgian Travel Organisers, BTO – Belgian Travel Organisation en VLARA – Vlaamse Associatie van Reisagenten:
    Pierre Fivet, woordvoerder – T:  0479 99 43 91  –  E: pfivet@vacansoleil.com
  • Voor UPAV – Union Professionnelle des Agences de Voyages:
    Anne-Sophie Snyers, secrétaire-générale – T: 0471 88 45 42 – E : anne-sophie@upav.be
  • Voor VVR – Vereniging Vlaamse Reisbureaus:
    Koen Van den Bosch, gedelegeerd bestuurder – T: 0492 25 17 48 – E: koen@vvr.be

[1] Dit betreft een initiatief van de hele reissector, deze verenigingen werden aangeduid als woordvoerders.