Reizen met Kerst: verboden, getolereerd of toegestaan?

Jouw gedrag is belangrijker dan waar je je bevindt.

Nu de kerstvakantie nadert, roepen de beroepsverenigingen van Belgische reisbureaus en reisorganisatoren de politici op om de bevolking een duidelijk signaal te geven over de mogelijkheden om met een gerust hart te kunnen reizen.

Sedert 25 september 2020 is het voor Belgen opnieuw mogelijk om te reizen. Dit dient uiteraard te gebeuren met het volgen van de verplichtingen en maatregelen die door de gastlanden worden opgelegd evenals met de verplichtingen die de Belgische overheid oplegt, namelijk het correct en tijdig invullen van het PLF-formulier. Toeristische bestemmingen en actoren uit de toeristische sector hebben de afgelopen 9 maanden hard gewerkt aan en geïnvesteerd in de invoering van het gezondheidsprotocol dat nodig is voor het goede verloop van deze reizen. Zowel de overheid als de reissector roepen de burgers op om hun gedrag aan te passen en vooral de geldende maatregelen betreffende social distancing te respecteren. Het zelfbeoordelingsdocument dat door elke Belgische reiziger moet worden ingevuld, maakt het mogelijk om op basis van het in het buitenland vastgestelde gedrag te beoordelen of de persoon in quarantaine moet worden geplaatst of niet. Reizen is nog nooit zo goed gecontroleerd geweest als vandaag.

De skivakanties tijdens de eindejaar periode zijn vandaag gehypothekeerd door de uiteenlopende verklaringen van de betrokken landen over de sluiting van de skioorden en dit tot en met 20 januari 2021. De Eerste Minister, Alexander De Croo, verwijst in zijn communicatie naar Europese gesprekken om op dit vlak tot een akkoord en Europees standpunt te bereiken. De vraag blijft echter of men hier tot een Europees standpunt zal en kan komen.

De Belgische regering kondigt nu al enkele weken aan dat er tegen het einde van het jaar een vaccin beschikbaar zou zijn. We zijn ons ervan bewust dat vaccinatie een belangrijke sleutel zal zijn om volgend jaar rustig te kunnen reizen. Daarom dringt de sector er bij de overheid op aan hier zo snel mogelijk duidelijkheid in te hebben en dit vooral met betrekking tot een tijdslijn, praktische uitrol en logistiek in verband met de vaccinatie en hier snel en helder over te communiceren.

Daarenboven vraagt de sector de Belgische politiek snel om duidelijkheid op het vlak van andere testen (de zogenaamde sneltesten) die zowel bij vertrek als retour van de reizigers kunnen toegepast worden om een mogelijke verdere verspreiding van het virus onder controle te houden. Onze buurlanden hier reeds gebruik van.

De sector roept op tot een versterkte boodschap aan de consumenten met betrekking tot ieders verantwoordelijkheid en houding. Of je nu thuis blijft of op een bestemming bent, je gedrag is veel belangrijker dan waar je je bevindt. Zolang we de maatregelen volgen vormen we geen gevaar voor mekaar. Het is het Covid-19-virus dat het gevaar is.

Mensen hebben vandaag meer dan ooit nood aan ontsnappen, dromen en ervaren, gewoon te leven.

Veilig en verantwoord reizen kan vandaag.


27 november 2020

Vereniging Vlaamse Reisbureaus vzw – VVR
Koningin Astridlaan 29/0001
8200 Brugge
info@vvr.be – www.vvr.be

Perscontact: Koen van den Bosch – 0492 / 25 17 48