Studie aangaande het verbod op niet-essentiële Reizen

De VVR kijkt met veel belangstelling naar een nieuwe academische studie waarin vraagtekens worden geplaatst bij de relevantie van de handhaving van het verbod op niet-essentiële reizen als een essentiële maatregel om de verspreiding van het virus te beperken. Deze studie onderstreept het niet-proportionele karakter van deze maatregel, zowel op juridisch, epidemiologisch als op economisch vlak.

De studie werd opgemaakt door een voornamelijk Franstalig pannel van wetenschappers en juristen:
Christine Dupont (Bio-ingénieure, UCLouvain), Raphaël Jungers (Polythechnique, UCLouvain), Vincent Laborderie (Politologue, UCLouvain), Audrey Lackner (Avocate au Barreau de Bruxelles), Elisabeth Paul (Santé Publique, ULB), Damien Scalia (Juriste, ULB), Pierre Schaus (Polytechnique, UCLouvain), Dave Sinardet (Politologue, VUB & Univ. St-Louis), Nicolas Thirion (Juriste, ULiège), Edoardo Traversa (Juriste, Président de l’Institut d’Etudes européennes, UCLouvain), Erik Van den Haute (Juriste, ULB), Jonathan Wildemeersch (Juriste, ULiège)

De studie geeft aan dat België, door zijn centrale ligging in Europa, in 2020 niet minder dan 142.000 grensarbeiders telde. Er wordt ook op gewezen dat 36% van de Belgische bevolking op minder dan 25 km van een grens woont die zij vandaag dagelijks kunnen overschrijden en dit zonder enige vorm van controle.

Ondanks het verbod op niet-essentiële reizen blijft België een land met veel verplaatsingen zowel in het binnenland als over de landsgrenzen heen.
Uit deze studie blijkt zelfs dat het contraproductief en riskant is om een dergelijke maatregel aan de vooravond van de paasvakantie te handhaven en dit zelfs tegen het licht van toenemende besmettingen zoals we die nu kennen.

De vrijetijdsreizen zijn het makkelijkst te controleren (PLF, PCR-tests, snelle tests) en het veiligst dankzij de thans beschikbare instrumenten en de maatregelen die door alle actoren in de sector zijn genomen. Bovendien kan het voorkomen dat we opnieuw geconfronteerd zullen worden met een concentratie van veel mensen in de populaire vakantieoorden in België.

Deze analyse van, en informatie in deze neutrale studie staat in sterk contrast met de informatie die steeds naar buiten gebracht wordt met betrekking tot reizen. Haar neutrale karakter, haar objectieve argumenten en de voorstellen die zij bevat versterken onze vraag voor het opzeggen van het reisverbod en een concreet exit-plan.

De VVR hoopt dat deze studie ernstig in overweging zal worden genomen tijdens de komende regeringsvergaderingen, evenals de 11 constructieve maatregelen die door deze groep deskundigen worden voorgesteld op hun blog: “onze mesures constructives pour une gestion agile de l’épidémieLe blog du #covidrationnel”.

Gesterkt door deze onafhankelijke studie herhaalt de VVR haar verzoek aan de Belgische regering om alles in het werk te stellen om het verbod op vakantiereizen zo snel mogelijk op te heffen, te zorgen voor een goed systeem van testen en opvolging, en enkel indien noodwendig quarantaine te voorzien, bijvoorbeeld in het geval van reizen naar gebieden waar het virus meer circuleert dan in België. De VVR blijft dan ook aandringen op een gedegen exit-plan.

Bekijk hier de studie en het bijhorende persbericht. (.pdf)