UPDATE – Corona-crisis Verslag van de afgelopen week (week 23 – 7 juni 2021)

Verlenging steunmaatregelen.
Op federaal niveau ligt het kader voor de verlenging van specifieke steunmaatregelen voor Q4 op tafel. Men bekijkt er onder andere de verdere verlenging van de tijdelijke werkloosheid (voor na 30 september 2021), dan wel een versoepeling van de economische werkloosheid. Voor het overbruggingsrecht kijken we naar een verlenging hiervan voor na einde juni. Samen met andere zwaar getroffen sectoren hebben we eveneens contact opgenomen met het Kabinet Crevits om de verlenging van het Beschermingsmechanisme te bepleiten en een Globalisatiepremie bis voor 2021 op te zetten.

Op regionaal niveau hebben we donderdag een ontmoeting gehad met Staatssecretaris Barbara Trachte naar aanleiding van het onderhoud van vorige week met de minister-president van het Brussels Gewest, Rudy Vervoort. De kloof aan steunmaatregelen voor onze Brusselse ondernemers moet in lijn gebracht worden met de andere regio’s. We werken eraan om hen, alsook de minister van Begroting, de informatie te geven die nodig is om de Brusselse regering te overtuigen. Het ontwerp voor extra steun is reeds in behandeling en zou in de komende weken moeten bekend gemaakt worden.

Op de wekelijkse vergadering van de "Task Force Travel" dat vandaag plaatsvind, verwachten we een aantal concrete antwoorden op onze vragen. Er werd gevraagd om de lijst van landen buiten Europa waar wij onder dezelfde voorwaarden naartoe kunnen reizen, te publiceren. Deze lijst werd zowel in Frankrijk als Duitsland reeds bekendgemaakt. Wij vragen om een synchronisatie tussen de bijgewerkte gegevens op de ECDC-kleurenkaart op donderdag en de kaart op de website www.info-coronavirus.be op de daaropvolgende maandag. Bovendien vragen we of we als sector eerder kunnen geïnformeerd worden. Wij komen begin volgende week hier op terug met feedback uit de vergadering via onze newsletter.

Dinsdag heeft een ontmoeting plaatsgevonden tussen de Ambassadrice van Frankrijk, Mevr. Hélène Farnaud-Defromont, de Franse minister van toerisme, Mr. Jean-Baptiste Lemoyne, en aantal Belgische vertegenwoordigers van de reisindustrie. De minister bevestigde formeel dat alle Belgen opnieuw van harte welkom zijn vanaf 9 juni. Het communicatieplan alsook het relance plan werd voorgesteld en er werd gekeken hoe Frankrijk hier een rol in kan spelen. Belangrijke knelpunten rond de bestemming werden aangekaart, zoals bv. de verouderde infrastructuur t.o.v. buurlanden, maar eveneens de problematiek rond (of eerder gebrek aan) terugbetalingen van Franse leveranciers tijdens de coronacrisis, terwijl de Franse regering heel wat middelen aan haar ondernemers heeft aangeboden. De minister vroeg om een lijst op te maken van de respectievelijke ondernemingen, dat hij in alle anonimiteit gaat behandelen. Oproep aan de VVR-leden: aarzel niet om je feedback door te geven, zodat we dit kunnen bundelen.

De reissector heeft deze week een brief opgemaakt ter attentie van de eerste minister Mr Decroo. Een oproep ter voorbereiding van zijn ontmoeting met de Amerikaanse President Joe Biden volgende week, om reizen tussen beide landen weer mogelijk te maken. De mogelijkheid bieden om vrij te reizen naar de States op basis van een geldig coronacertificaat, waarbij de bescherming die onze vaccins bieden ook in de US aanvaard zouden worden. Verder werd ook gevraagd aan de eerste minister om de gratis PCR testen niet enkel vanaf juli, maar nu al beschikbaar te stellen voor Belgen die de komende dagen wensen te reizen.

Tijdens een overleg met TUI werden de recente issues rond het grondpersoneel op de luchthaven aangekaart, waar een aantal klanten onterecht werden geweigerd op de vlucht. TUI neemt het intern verder op.

Opleidingen – Digitaal Workshops

Binnen het opleidingsaanbod van de Belgian Travel Academy worden een aantal héél speciale workshops aangeboden, nl. “Digitaal coachen”.
Een volledige dag workshop waar je als starter dadelijk mee aan de slag kan! Dit dankzij een goede basis theorie in de voormiddag en een 1-to-1 coaching in de namiddag om de theorie in de praktijk om te zetten.

  • Je krijgt eerst een uitgebreide uitleg wat de mogelijkheden zijn
  • We maken samen een account aan naar keuze op basis van welke cursus je verkiest
  • Onder begeleiding maak je je eerste campagne aan
  • Ontdek de kneepjes van het 'advertentie' vak
  • Ga heel concreet aan de slag met je account
  • En stuur je campagne bij

Na afloop ga je naar huis met je allereerste advertentie campagne en boek je meteen je eerste resultaten. Deze workshop is een must voor iedereen die snel wil leren met bijhorende begeleiding.

De eerst volgende sessies zijn:

  • Digitaal coaching: starten met Mailchimp (14/06 om 9u)
  • Digitaal coaching: starten met Facebook (24/06 om 9u)
  • Digitaal coaching: starten met Social Media (29/06 om 9u)

Wees er snel bij en verzeker je plaatsje !
Inschrijven op https://www.belgian-travel-academy.be/nl/opleidingen

Tip: ben je ondernemer met of zonder personeel? Ook jij kan deelnemen aan een hele reeks opleidingen. Check de inschrijvingsvoorwaarden per opleiding.

Vragen? Contacteer info@bta-travel.be

*(deze opleidingen zijn toegankelijk voor de volledige Belgische reissector dankzij ondersteuning van de Belgian Travel Academy, onder de conventie van de Koepel UPAV-VVR met CEVORA en mee op initiatief van alle deden van de Cockpit)