#BETravelCongress 2024 – de excursies

Tijdens het #BETravelCongress voorzien we steeds de nodige tijd om de regio te ontdekken.

Costa Daurada nodigt u op zaterdag 20 april uit voor een van volgende excursies:

  1. Reus, mondernistische route
  2. Valls, stad van menselijke torens en de echte calçotada
  3. Daarnaast is er voor de liefhebbers ook een golf-dagexcursie

Excursiekeuze 1: Reus Modernistische Route
Reus, de stad van Gaudí

Reus is een voorbeeld van een middelgrote Catalaanse stad met een duidelijke mediterrane invloed. Op slechts 100 km ten zuiden van Barcelona en 8 km landinwaarts van de Costa Daurada biedt Reus de attracties van een van de belangrijkste culturele en commerciële centra van Catalonië.

De stad die de geboorte van de wereldberoemde architect Antoni Gaudí in het jaar 1852 meemaakte, behoudt nog steeds de plaatsen die het toenmalige toekomstige genie gewoon was te bezoeken gedurende de 16 jaar dat hij in Reus woonde voordat hij naar Barcelona verhuisde. Het huis waarin hij geboren is, de kerk waar hij gedoopt is, de school waar hij studeerde en de straten en gebieden waar zijn grote creatieve genie gevormd werd, blijven allemaal bestaan.

Wat uw reden voor een bezoek ook is, we nodigen u uit om te ontspannen en de charme van een volledig mediterrane stad te ontdekken, waar de herinnering aan Gaudí voortleeft.

De 18e eeuw was de periode waarin Reus aanzienlijke groei in zijn bevolking zag, en het werd de op één na belangrijkste stad in Catalonië dankzij de drankhandel. Reus was een internationaal herkenningspunt in deze handel, en de uitdrukking “Reus, Parijs en Londen” overleeft tot op de dag van vandaag. Kort daarna, in de late 19e en vroege 20e eeuw, werden de grote modernistische gebouwen geconstrueerd (modernisme was een onderdeel van de bredere Art Nouveau beweging). Vele hiervan bestaan nog steeds, wat Reus een ware modernistische setting maakt.

Om meer te weten te komen over dit interessante erfgoed, maken we een wandeling op de Modernistische Route, een aangename rondleiding door het stadscentrum die je in staat stelt om de meest interessante modernistische gevels te leren kennen.

We bezoeken ook het Institut Pere Mata (1898), gebouwd door Lluís Domènech i Montaner, wordt beschouwd als een van de juwelen van het Catalaanse modernisme. Dit was een innovatief project en paviljoen nummer 6, met zijn decoratieve rijkdom, is degene met de grootste artistieke waarde.

En het Gaudí Centre Reus: Gelegen in het hart van het historische centrum en winkeldistrict van de stad, is het Gaudí centrum een nieuwe interpretatieve ruimte die mensen van alle leeftijden helpt om de sleutels tot de architectuur van Antoni Gaudí te begrijpen, te ontdekken hoe zijn creatieve genie vorm kreeg, en de stad en omgeving die hem inspireerden te leren kennen.

Het centrum bevindt zich in een gebouw met drie verdiepingen dat bezoekers uitnodigt om een fascinerende reis door tijd, ruimte en sensatie te beginnen, en om Gaudí de mens en Gaudí het genie te ontdekken. Elke ruimte heeft een centraal thema, en door de vele verschillende elementen die tentoongesteld worden (interactieve en zintuiglijke modellen, audiovisuele montages, decors, interactieve gadgets, documenten en persoonlijke objecten) worden bezoekers op een zowel educatieve als actieve manier geïntroduceerd in Gaudí’s wereld, waarbij de zintuigen en de geest geopend worden voor nieuwe ervaringen.

Het bezoek zal eindigen met het proeven van de beroemde Reus Vermout. Vermout is een drank gemaakt van wijn, alcohol en een specifieke combinatie van aromatische planten die het zijn karakteristieke aroma en smaak geven. Reus was pionier in de productie van vermout, en al in 1892 registreerde Juan Gili het eerste handelsmerk voor vermout gemaakt in onze stad. In de daaropvolgende jaren maakten meer dan 30 bedrijven van elders de drank, en deze competitieve omgeving droeg bij aan de uitstekende kwaliteit van het product. De plaats waar we de vermout zullen proeven is Vermuts Rofes, opgericht in 1890 door Marcelino Rofes Sancho, die een van de bekendste merken vermout ter wereld creëerde. In 1908 vestigde het bedrijf zich in hetzelfde pand waar nu het restaurant Vermuts Rofes is gevestigd. Het restaurant bevat nog steeds de objecten uit de oude fabriek, waar de trots uitgaat naar de prachtige vaten, die de charme en traditie van vermout uitdragen.

Excursiekeuze 2: Valls, stad van menselijke torens en de echte Calçotada

Tijdens deze excursie ontdekken we de moderne, dynamische en boeiende stad Valls, opgericht in 1130 en een van de sleutelsteden in de Costa Daurada waar industriële tradities en de landelijke wereld in perfecte harmonie naast elkaar bestaan.

Valls is de gemeente met de hoogste klokkentoren in Catalonië en de wieg van symbolische elementen zoals Castells (menselijke torens: Immaterieel Cultureel Erfgoed door UNESCO) en Calçotada (het eten van op de barbecue gekookte calçots met saus). Calçots zijn uien die volgens een precieze techniek worden geteeld om een lange en dunne vorm te garanderen.

Om u het hart van de stad en zijn tradities te laten ontdekken, zullen we het Museu Casteller bezoeken, naast de Plaça del Blat, het kilometernulpunt van de wereld van menselijke torens waar al meer dan tweehonderd jaar kastelen worden gebouwd. «Moed drijft mensen ertoe menselijke torens te bouwen. Balans en gezond verstand verklaren de sleutels tot het begrijpen van hun opkomst. En de kracht, bij wijze van conclusie, omringt ons in een explosie van sensaties die culmineert in de menselijke toren»

Bovendien zult u getuige zijn van hoe Castells worden gemaakt en de verschillende typen door deel te nemen aan een workshop menselijke torens.

Om dieper in te gaan op Catalaanse smaken, zult u de DO (Denominatie van Oorsprong) Tarragona wijnen proeven. Het klimaat van de DO Tarragona en de directe invloed van de zee, samen met de glooiende heuvels en uitzonderlijke bodems, produceren zachte, frisse en typisch Mediterrane wijnen.

Om af te sluiten met een meer verfijnde ervaring, zullen we genieten van een van de diepst gewortelde culinaire tradities in Catalonië en daarbuiten verspreid in Valls: La calçotada, in een van de beste restaurants in Valls.

De beste tijd om van een calçotada te genieten is tussen november en april. Gedurende dit seizoen verenigen Catalaanse families en vrienden zich om een calçotada te bereiden in boerderijen of in de restaurants. Deze maaltijd combineert gastronomie met het land: het lokale water, de samenstelling van de bodem, het klimaat en de speciale toewijding van onze boeren. Deze combinatie geeft de calçots van Valls een unieke en speciale smaak.

Golf Infinitum Hills

18 holes, uniek gepositioneerd tussen natuurlijke pijnbomen en kliffen, gecombineerd met panoramische uitzichten over de zee kenmerken de Hills baan als een van de meest opwindende in Spanje.

Dit is een dagexcursie. Indien u kiest voor de golf zal u in de namiddag van zaterdag 20 april niet deelnemen aan de teambuilding in PortAventura World.

Alle bijhorende kosten voor deze excursie zijn voor eigen rekening. Clubs dient u zelf mee te nemen.

Praktisch

De excursies naar Reus en Valls gaan door op zaterdagvoormiddag. Een lunch en proeverij is inbegrepen. Na deze excursies keren we terug naar PortAventura World voor een teambuilding in het park.

Inschrijven voor de excursie naar jouw keuze kan ná inschrijving aan het #BETravelCongress. We bezorgen je na inschrijving een link om je keuze door te geven.

Het programma en deelnameprijzen voor het congres kan je terugvinden via betravelcongress.be