VVR steunt samen met UNIZO de kmo’s

In een open brief  geven UNIZO en meer dan 35 aangesloten kmo-organisaties vandaag een duidelijk signaal dat kmo’s goede werkgevers zijn. De organisaties betreuren dat zelfstandige werkgevers de voorbije weken onterecht het mikpunt van frustraties zijn geworden.

Sinds Delhaize aankondigde haar 128 winkels over te dragen aan zelfstandige uitbaters, is er wijdverspreide bezorgdheid ontstaan onder het personeel. Voor die ongerustheid bij verandering kunnen alle sectoren veel begrip opbrengen, maar ze betreuren dat de zelfstandigen zeer onterecht kop van jut zijn geworden. De teneur wordt gezet alsof zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers zijn.

Dat komt hard binnen bij de ondernemers.  Als er in Vlaanderen één type werkgever is die emotioneel betrokken is bij zijn werknemers, dan is het de kmo-werkgever. In een kmo is een medewerker niet louter een nummer met bijhorend dossier. Werknemer en werkgever kennen elkaar. Ze weten van mekaar hoeveel kinderen ze hebben, wat hun hobby’s zijn en waar ze op vakantie gaan. Voor wie niet als een cijfer op een spreadsheet behandeld wil worden, is werken voor een kmo de beste optie.

Met deze reactie willen de kmo-sectoren dan ook een krachtig signaal geven. Vandaag werken zo’n 1,16 miljoen mensen, 37,3% van de loontrekkenden in België, voor een onderneming met minder dan 50 werknemers. Kmo’s zijn aangename en goede plekken om te werken.  Wie dit niet alleen miskent, maar zelfs niet ophoudt om deze ondernemers te schofferen en te kleineren, beseft niet welke schade hij aanricht.

In de sector van de reisprofessionals zijn het gros van de bedrijven zelfstandigen en KMO’s. 82% onder hen heeft een tot vier bedienden bij zich werken. Het zijn allemaal gedreven, gepassioneerde en bijzonder professionele ondernemers die steeds de ideale vakantie voor hun reizigers nastreven. Ze delen deze passie graag met hun klanten en hun teams. Deze laatsten zijn onontbeerlijk en we zien dan ook dat mensen die even de sector verlaten, vaak terugkomen. Het is een boeiende sector die eens je gebeten bent je niet makkelijk loslaat. Daarom steunen we als VVR ook de actie van UNIZO omdat ook onze ondernemers zorgen voor deze fijne werkplek en sfeer – Koen van den Bosch, VVR

Lees de Open brief namens kmo-werkgevers: 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten die wij mee ondertekenden.

Lees ook Danny’s gedacht

#trotsekmowerkgever


30 maart 2023